Strategii

Strategii pentru creșterea performanței clădirilor

Clădirile care utilizează strategii mai eficiente din punct de vedere energetic au o intensitate medie (energie consumată pe unitatea de suprafață) cu aproximativ 26% mai mică decât în cazul clădirilor convenționale.

Reducerea cererii de energie

Strategii:

Proiectarea casei care minimizează aportul solar vara și maximizează aportul solar iarna.

Proiectarea clădirilor care încorporează strategii pasive, o orientare inteligentă care beneficiază de lumina naturală, de umbrirea de la clădirile vecine sau de vegetație și de ventilația naturală, care contribuie la reducerea cererii de iluminat artificial, încălzire și aer condiționat.

Izolație termică eficientă pentru a evita pierderile de încălzire și răcire.

Creșterea eficienței energetice

Promovarea utilizării unei cantități mai mici de energie pentru a satisface aceleași nevoi.

Strategii:
Învelișul termic.

O alegere înțeleaptă a izolației în funcție de climatul localității în care se află proiectul.

Se estimează că 40 % din energia utilizată pentru încălzirea și răcirea unei clădiri convenționale se pierde din cauza scurgerilor de aer prin anvelopa termică.

Acest lucru se poate traduce prin:

 • Reducerea facturilor de încălzire și răcire
 • Evitarea curenților de aer
 • O bună calitate a aerului interior
 • Izolație fonică bună
 • Infrastructură de înaltă performanță
 • Sisteme și aparate mecanice de înaltă performanță

Iluminat

Energia este folosită pentru a alimenta luminile și, pe de altă parte, pentru a asigura o răcire suplimentară (refrigerare) pentru a compensa căldura suplimentară generată de lumini.

Din acest motiv, este important să se abordeze tipul de iluminat natural și artificial în etapa de proiectare.

Detectoare de prezență și variatoare.

Cronometre

Becuri cu economie de energie sau LED

Monitorizarea și verificarea performanțelor

Energie regenerabilă

Satisfacerea cererii de energie prin energie regenerabilă. Energia verde include energia solară, eoliană, din biomasă, geotermală și hidroelectrică. Prin utilizarea acestor surse de energie se evită impactul asupra mediului asociat cu producția și consumul de combustibili neregenerabili, cum ar fi cărbunele, energia nucleară, petrolul și gazele naturale.

Îmbunătățirea gestionării și economiilor de apă în exterior și interior

Scopul este de a reduce cantitatea de apă potabilă necesară pentru utilizarea în exterior și interior, de a reduce consumul de apă potabilă municipală, de a reduce consumul de energie electrică necesară pentru stația de tratare a apelor uzate și de a păstra echilibrul local al apei.

Conservarea și reutilizarea creativă a apei sunt esențiale: doar 3% din apa de pe Pământ este apă dulce, iar puțin peste 2/3 din aceasta este captivă în ghețari.

Strategii:

Recoltarea apei de ploaie pentru alimentarea exterioară și reumplerea apei pentru spălarea toaletelor. Instalația colectează apa de pe acoperișuri, terase și alte suprafețe pietonale pavate.

Instalarea de toalete de înaltă eficiență

Toalete cu compostare. Toaletele cu compost fără apă sunt cel mai eficient tip de toaletă.

Dușuri și robinete cu debit redus și/sau senzori de mișcare.

Această tendință poate părea restrictivă și un cost de investiție inițială mai mare. În realitate, este vorba de o economie pe termen mediu și de o oportunitate de a construi o casă mai ecologică prin reducerea costurilor energetice.

Reducerea deșeurilor și a poluării

Construcțiile din lemn asigură utilizarea unor procese responsabile din punct de vedere ecologic și eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor pe tot parcursul ciclului de viață al clădirii.

Ocupanții sunt expuși la niveluri mult mai scăzute de poluanți din interior și sunt mai mulțumiți de calitatea aerului și de iluminat.

Atunci când este necesară răcirea mecanică din cauza climatului cald, recomandăm agenți frigorifici naturali (CO2, H2O, amoniac, hidrocarburi și aer), precum și un potențial mai scăzut de distrugere a stratului de ozon (ODP) și un potențial de încălzire globală (GWP).

Primiți newsletter-ul nostru

Texte si noutati in aceasta sectiune

Clădirile cu structură din lemn oferă o mare flexibilitate în ceea ce privește designul, calitatea și confortul. Acestea pot dura mai multe generații dacă sunt bine proiectate și întreținute.
Există multe clădiri din lemn perfect conservate, vechi de sute de ani, care atestă durabilitatea excelentă a construcțiilor din lemn, cum ar fi în Japonia, Scandinavia, Europa Centrală.

Avantajele unei clădiri cu structură din lemn sunt multiple:

 1. Acesta absoarbe și expulzează umiditatea din interior, reglând astfel umiditatea din mediul înconjurător. Câmpul bioelectric natural al lemnului asigură o stare de echilibru în organismul uman cu beneficii asupra sănătății umane (alergii, tulburări respiratorii, stres).
 2. Lemnul este un excelent izolator termic și acustic care oferă un confort sporit, astfel încât un perete de lemn de • 10 cm izolează la fel ca:
  • 1,2 m de beton,
  • 2,5 cm de vată minerală,
  • 35 m de oțel
  • 150 m de aluminiu.
 3. Lemnul izolează interiorul față de temperaturile exterioare de până la șapte ori mai mult decât materialele tradiționale, ceea ce se traduce prin economii semnificative la încălzire iarna și la aer condiționat vara.
  20 % din energia consumată în Spania este cheltuită pentru locuințe, iar încălzirea este cea care consumă cel mai mult (IDEA 2012). Cu o casă din lemn, factura de încălzire este redusă cu până la 20%.
  În plus, lemnul evită punțile termice și, prin urmare, efectul de perete rece.
  Punțile termice și fenomenul pereților reci reprezintă aproximativ 30% din pierderile de căldură ale unei case.
 4. Are forme multiple, culori și o mare flexibilitate care se adaptează perfect la orice mediu natural.
  Construcțiile din lemn sunt în armonie cu mediul înconjurător și sunt concepute pentru a respecta natura. Casele prefabricate din lemn sunt case bioclimatice, care valorifică resursele mediului exterior, sunt orientate corect, folosind materiale izolatoare eficiente și încorporând energii regenerabile (solare, aerotermice, geotermice etc.).
  Clădirile prefabricate au o arhitectură modernă, cu o simplitate a formei și volumului, se integrează perfect în mediul natural. În același timp, casele prefabricate oferă spații deschise mari, care permit trecerea luminii, oferind multă luminozitate.
 5. Lemnul este un material regenerabil și sănătos, spre deosebire de materialele utilizate în construcția caselor tradiționale. Tratamentele pe care le primește lemnul sunt ignifuge, fungicide și impermeabile. Întreținerea este ușoară, cu lasure pe bază de apă.
 6. O casă cu structură din lemn este aleasă pentru că este o opțiune mai economică, construcția este mai rapidă decât una convențională, costurile de muncă și timpul sunt reduse.
  Clădirile cu cadre din lemn oferă o mare flexibilitate în ceea ce privește designul, calitatea și confortul. Acestea pot dura mai multe generații dacă sunt bine proiectate și întreținute.

Primiți newsletter-ul nostru

Texte si noutati in aceasta sectiune